Tematy kolejnych wykładów „POGADANKI O PSYCHE” (noszących w tym semestrze podtytuł "Psychologia od kuchni: Jak nie zwariować w świecie, który już oszalał"), prowadzonych przez panią Jolantę we wtorki (co 2 tygodnie), w godz. 09:30-11:00, prezentują się następująco:
 
04.03 / "Dlaczego płaczemy przy filmach, ale nie przy własnym życiu? Psychologia emocji i mechanizmy obronne."
(Analiza rozładowywania emocji poprzez identyfikację z fikcyjnymi postaciami);
 
18.03 / "Czy Freud miał rację, mówiąc o kompleksie Edypa, czy po prostu miał dziwne sny?"
(Krytyczne spojrzenie na teorię Freuda i jej wpływ na współczesną psychologię);

01.04 / "Dlaczego zawsze chcemy tego, czego nie możemy mieć? Psychologia zakazanego owocu."
(Badanie efektu niedostępności i jego wpływu na motywację);

15.04 / "Czy moja roślina mnie kocha? Psychologia projekcji i antropomorfizmu."
(Dlaczego przypisujemy ludzkie cechy przedmiotom i zwierzętom?);
 
29.04 / "Dlaczego zawsze zapominamy, po co przyszliśmy do kuchni? Psychologia pamięci roboczej"
(Analiza zjawiska "efektu progu" i zapominania);
 
13.05 / "Czy można być uzależnionym od czekolady? Psychologia zachowań kompulsywnych i nagrody"
(Mechanizmy uzależnień behawioralnych i ich wpływ na mózg);

27.05 / "Dlaczego mózg myśli, że kolejny odcinek serialu to dobry pomysł o 3 nad ranem?"
(Analiza decyzji podejmowanych pod wpływem zmęczenia i prokrastynacji);

+ / "Przepisy babci na szczęście: psychologia w kuchni, czyli jak gotowanie wpływa na nasze emocje, relacje i pamięć."
++ / "Jak nie zwariować w świecie, który już oszalał? Psychologia radzenia sobie ze stresem.”
Podsumowanie cyklu: techniki radzenia sobie ze stresem, dbanie o zdrowie psychiczne i jak nie dać się zwariować w codziennym życiu.