Zapisy na zajęcia w ramach naszego Uniwersytetu Trzeciego Wieku ruszają w poniedziałek 9 września (czyli już za niecały tydzień!), ale chcemy Wam przedstawić parę nowości w tym semestrze - jedną z nich są zajęcia z MAKRAMY, prowadzone przez panią Katarzynę Kwiecińską, która od wielu lat prowadzi fantastyczne zajęcia "Tkactwa artystycznego" :)

>>> Zajęcia będą w piątki co 2 tygodnie, w godz. 15:00-17:00 (w takim razie "Takctwo artystyczne też będzie teraz co 2 tygodnie) <<<

Makrama to znana od starożytności sztuka wiązania sznurków za pomocą samych dłoni, bez użycia igieł, drutów lub szydełka. Technika wiązania sznurków przedostała się do Europy z Bliskiego Wschodu, a dokładniej ze starożytnej Asyrii i Babilonii. W średniowieczu stosowano ją głównie do ozdoby królewskich szat, w późniejszych wiekach wykonywano również pokrycia na łoża, sofy, fotele. Współcześnie sztuka makramy przeżywa swój prawdziwy renesans. Sięgają po nią osoby ceniące unikatowość oraz oryginalność, które za pomocą rękodzieła (w tym makramy) lubią podkreślać charakter oraz indywidualizm siebie oraz swoich wnętrz.

Z pozostałych nowości, o których już wspominaliśmy:
> Świadomość ruchu (cykl prozdrowotnych wykładów teoretycznych prowadzonych przez panią Dorotę od Zdrowego Kręgosłupa)
> Morsowanie dla początkujących + Nordic Walking dla początkujących (nowe zajęcia ruchowe prowadzone przez naszą Basię od step aerobiku)
> Kultura niderlandzka (zgłębianie tajemnic krainy tulipanów z pomocą pani Marii, która poprowadzi również język holenderski dla początkujących)
> Język holenderski (połowiczna nowość, bo już mieliśmy zaszczyt gościć te lektoraty w swoich murach)
> (niespodzianka) Jutro przedstawimy Wam zajęcia, których nie powstydziłby się sam Dionizos!

Opisy zajęć publikujemy również na naszej stronie internetowej (zakładka "Nasze zajęcia"), gdzie serdecznie zapraszamy! :)